#24

GOD JUL!


#23

Snaaart är det jul!

Har ett litet tips ifall man inte orkar vänta på att få äta upp pepparkakshuset. Dekorera pepparkakor med non stops!





För att sätta fast dom är det bara att göra lite kristyr.
1,5 dl florsocker, 1 msk äggvita och ca 2-3 droppar citronsaft blandas ihop.

#22

Mer julbak! Idag står cornflakeskakorna på tur.

Du behöver:
250 gram cocosfett
250 gram florsocker
125 gram kakao
och självklart cornflakes (ca 10 dl)

Hur man gör:
Smält cocosfettet försiktigt. Blanda det sedan med florsocker och kakao i en skål. Häll i lite cornflakes i taget och se till att det blandas ordentligt. Ni märker själva hur mycket cornflakes ni behöver, det kan även behövas fyllas på efterhand som man gör själva kakorna, men ungefär 10 dl blir det. Lägg upp smeten i formar och ställ det sedan i kylskåpet! Enkelt och supergott!! (Det blir ganska många, så det kan vara en bra idé att bara göra en halv sats.)




#21

Tänkte rekommendera en film idag, nämligen Chocolat!
 

#20

En Aladdinask är både bra som present och att bjuda sin gäster på.



En ask Aladdin innehåller följande praliner:

  • Apelsintryffel (mörk choklad)
  • Cocos-kola (mjölkchoklad)
  • Gräddnougat (mjölkchoklad)
  • Höstnougat (mjölkchoklad)
  • Jordgubbskräm (mörk choklad)
  • Körsbär i likör (mörk choklad)
  • Likörtryffel (mörk choklad)
  • Mjuk Toffee (mörk choklad)
  • Nöttryffel (mjölkchoklad)
  • Pärlnougat (vit choklad)
  • Romrussin (mörk choklad)
  • Trillingnöt, tre hasselnötter överdragna med mjölkchoklad.
  • Trofénougat (mjölkchoklad)

#19

Dagens tips är att göra chokladdoppade marsipanfigurer! Superjuligt och ganska enkelt.


#18



Idag är det fjärde advent! Hur mysigt som helst att tända alla fyra ljusen i adventsljusstaken. Har dock ett tips på hur det kan bli ännu mysigare. Ju fler ljus desto bättre! Och vilka ljus ska man mer tända då? Jo, självklart doftljus. Ljus som luktar choklad. Finns att köpa lite överallt.


#17

Idag tänkte jag ge er lite tips på julpraliner som ni kan göra själva. Gott att bjuda på, men även ett tips att ge bort som julklapp - det är alltid fint med en julklapp som man har lagt ner lite kärlek på och gjort själv!
Idag har jag gjort Hallontryfflar med min syster och mamma! Mysigt att pyssla med och julkänslan smyger sig verkligen på om man dessutom sätter på lite julmusik.

Här kommer receptet.

  • 1-2 dl hallon
  • 0,75 dl mellangrädde
  • 200 g mörk choklad
  • 1 msk smör
  • ca 1 msk pistaschnötter till dekoration (men det går lika bra med något annat, vi använde kakao!)

Hur man gör:
Tryck hallonen genom en sil så att kärnorna kommer bort. Det ska bli 2 msk puré. Koka upp grädden, lägg i chokladbitar och smör och smält på svag värme. Blanda i hallonpurén.

Låt chokladsmeten stelna till lite i kylen ca 45 minuter. Spritsa eller klicka smeten i knäck- eller ischokladformar. Strö på lite nötter (eller kakao osv). Ställ i kylen tills de stelnat helt, ca 2 timmar. Förvara de sedan svalt i en burk med lock.




#16



Hoppas att julkänslan börjar infinna sig! Den juligaste och godaste chokladen enligt mig är nog faktiskt den som chokladtomtarna görs i. Det är nåt visst med dom där tomtarna!

Inte världens nyttigaste choklad självklart, den innehåller bara 30 % kakao. Men vid jul så tycker jag faktiskt att man ska få unna sig det!

#15

Idag tänkte jag blogga lite om choklad som har ett budskap, kanske ett julklappstips? 
Ni har säkert hört en reklam där de sjunger "Merci my little way of saying thanks, merci for being you."
Fint, såhär i juletid. Dessutom sjukt god choklad om jag får säga det själv.



Mjölkchoklad med nougat, pralincrème, krossade nötter- och mandel, mörk choklad, mörk choklad med marsipan,chokladmousse, kaffe- och vit choklad är exempel på sorter som finns i en Merci-ask.

#14

Onsdag och med andra ord lill-lördag idag, därför festar vi till det med en god och chokladig kladdkaka!

  • 100 gram margarin
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1 krm salt
  1. Smält margarin & låt det svalna.
  2. Blanda ihop inredienserna i en skål ochrör ihop till en smet.
  3. Häll smeten i en smord & bröad form.
  4. Grädda kakan i mitten av ugnen ca. 35 minuter i 175 grader.

Tips! För att göra kladdkakan lite mer speciell och ännu godare så kan man trycka ner lite chokladbitar i smeten när man hällt över den i formen. Jag valde ljus blockchoklad och även vit blockchoklad idag.






#13

Idag är det Lucia och inte så långt kvar till jul faktiskt. Hoppas att ni börjar få julstämningen nu! Idag tänkte jag tipsa om att baka saffrangslängd, men självklart inte vilken saffranslängd som helst - utan en med choklad i, närmare bestämt vit choklad!

Ingredienser till 2 längder:
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran (à 1/2 g)
salt
2 dl socker
13 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör eller margarin
200 g vit choklad
1/2 dl socker
1 ägg eller pärlsocker till garnering

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
3.Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
6. Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.
7. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
8. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.


Bild och recept taget från icas hemsida.


#12

För att få den där riktiga julkänslan kanske ni tycker om att värma er med lite glögg. Varför då inte testa choklad-glögg?! Jag har tyvärr inte testat själv, men jag tror absolut att det är värt att ge en chans! Finns även glögg med smak av chili och choklad. 


#11

Idag är det tredje advent! En kall söndag som denna tycker jag att det passar bra att gosa ner sig i soffan med en mysig film och ladda upp inför veckan. Jag föreslår Kalle och chokladfabriken, men ha lite choklad redo för man blir väldigt sugen kan jag lova.


#10

Idag klockan 17.30-18.00 är det Leilas söta jul på Sjuan.

"Leila Lindholm gör sin egen variant av en amerikansk jul. Hon bakar en chokladkaka på mjuk pepparkaka med nutellafrosting, små chocolate chip cookie-whoopies och en banoffee-paj som lagas med banan och kondenserad mjölk. Dessutom pysslar Leila och kompisen Ulrika och gör fina festinbjudningar till julens alla kalas."

Om ni tycker att det låter gott och blir lite sugna så tycker jag absolut att ni ska offra en halvtimme av eran lördag och kolla in det.


#9

Idag ska ni få ett litet recept på en supergod chokladsmoothie. Den är absolut inte nyttig, men lite onyttigt och gott får man unna sig såhär en fredag.

Till 1 smoothie behöver du:
1 banan
175 g vanilj- eller chokladglass
150 ml chokladdryck
2 msk chokladsås
6 isbitar
Kakao

Isen ska krossas och mixas ihop med glass, banan och chokladdryck. Mixa tills det blir slätt. Sedan kan du dekorera insidan av ett glas med chokladsåsen. Häll upp smoothien och strö till sist över lite kakao som dekoration!


Källa: Smoothierecipes.com.au


#8

Julklappstips!

Gör egen ischoklad och lägg i en fin presentask. Det går att köpa fina formar som gör de lite mer speciella. En personlig julklapp bakad med kärlek är alltid uppskattad!

Hur man gör ischoklad:
Ca. 70 st

400 g mörk choklad, ljus choklad eller vit choklad

100 g kokosfett

Hacka chokladen fint.
Smält kokosfettet i en kastrull och tillsätt chokladhacket.
Rör blandningen slät och smaksätt 1/4 av smeten åt gången (se variationer i tipsrutan).
Häll smeten i en kanna med liten pip och fyll små konfektformar.
Ställ formarna kallt.

Man kan även smaksätta med exempelvis apelsinskal, kardemumma och kanel.


#7

Lyssna på ditt hjärta, ät choklad!

En stor amerikansk studie har visat att en bit mörk choklad (70%) minskar risken för hjärtinfarkt. Det är också bra för kolesterolet, blodcirkulationen och för att förhindra hjärt -och kärlsjukdomar.

Så ät din choklad med gott samvete!


#6

Idag åker en av choco-medlemmarna till Thailand. Där ska jag sola och bada! Jag ska försöka hitta någon rolig thailändsk choklad också.

Men idag lyfter planet och då är det bra att ha med sig lite rese-choklad!
Polly passar bra för att det går att tugga lite på och Daim passar för att det är så gott!

#5


Ett hemmagjort pepparkakshus är roligt att baka och ger mycket julkänsla.
Taket är självklart prytt med goda non-stop!


#4

Chokladbollsrecept, ca 30 st!

100 gram smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt kaffe

Pärlsocker till garnering.

Smält smöret och blanda ihop allting med elvisp. Rulla till bollar och garnera dom med pärlsockret. Doppa pärlsockret i karamellfärg för att få det t.ex. rosa! Ställ i kylen. ÄT!






#3

Det är superenkelt att göra egen varm choklad! Här kommer ett recept från www.recepten.se 

För två personer:

2 msk kakao
1 msk strösocker
1 dl vispgrädde
4 dl mjölk

Häll kakao och socker i en kastrull. Häll på vispgrädde.
Vispa till en jämn smet. Inga kakaoklumpar ska synas till.
Vispa ner mjölken.
Sätt på plattan och värm upp till önskad temperatur. Chokladen behöver inte värmas tills den kokar utan det räcker bara att den blir så varm som du vill ha den.
OBS! Eftersom det är mjölk i så var försiktig och lämna inte kastrullen själv för då finns det risk att det kokar över.
Servera direkt. Häll upp i koppar och vill man ha extra festligt, lägg på en klick vispgrädde och sikta kakao över.


#2

Idag är det fredag, och dags för fest! En chokladdrink passar bra till det.

Choko Toffee Martini

4 cl Dooleys
4 cl Vodka

Klassiska chokladgodisar, typ japp eller mars smälts. Häll den smälta chokladen i cocktailglaset och täck insidan. Ställ in i frysen och låt svalna. Ta ut och fyll med Dooleys och Vodka och toppa med vispgrädde!


Receptet kommer från http://www.cocktailguiden.com


# 1

Idag är det första december och vi startar en chokladkalender på choco! Det kommer att publiceras ett inlägg per dag och det och också bli mer och mer juligt ju mer det närmar sig 24 december.
Vi öppnade första luckan idag på chokladkalendern hemma och till er som inte köpt en än är det dags nu!

RSS 2.0