Hur tillverkas choklad?

Choklad tillverkas av kakaofrukter som växer på kakaoträdet. Träden heter Theobroma cacao och de flesta växer i Amazonas. Ett träd får två gånger per år frukt som växer direkt från stammen eller på gamla grenar. Frukterna är mandelformade och är först gröna för att sedan få en gul, koppar eller orange färg. Frukterna har ett skal som är ca 2 cm tjock och fruktkött, innanför fruktköttet finns ca 50-60 bönor. Varje kakaoträd producerar ca tre till fyra kilo kakaobönor per år.



Kakaofrukter på ett kakaoträd                   

Kakaobönorna direkt från frukten

 För att tillverka choklad tar man vara på kakaobönorna som ser ut ungefär som gräddfärgade kaffebönor och de smakar bittert. De får jäsa i solen eller på varma plåtar i fem dygn. Bönorna måste röras om för att bli jämnt jästa. Efter jäsningen har bönorna blivit bruna. Nu sorteras bönorna i tre olika sorter.

 

 

Criollo är den ädlaste av kakaosorter och den är fruktig i smaken.

Forastero är den mest konsumerade bönan i världen. Den rostas ofta hårt för att dölja dess brister, slutprodukten blir en bitter och mörk choklad.

Trinitario är en blandning av de två ovanstående sorterna. Bönan är välmogen och står för en liten del av kakaoproduktionen i världen.

 
Här rostas kakaobönorna 


 När kakaobönorna mals frigörs kakaosmör. Kakaosmör och de finmalda bönorna blandas till en flytande massa. Men för att massan ska bli jämn utsätter man den för stort tryck och pressar ut kakaosmöret från den fasta kakaon. Kakaosmöret är det som finns i vit choklad. Men för att få den kakao som används i bakverk och till drickchoklad utsätts kakaosmöret och kakaon för hårt tryck till det bildas en hård kaka som sedan bearbetas till kakaopulver.


Kakaosmör                                                Kakaomassa


Kakaopulver

 För att få den ätchoklad vi är vana vid krävs ytterligare en process. Kakaosmöret och kakaopulvret återförenas och blandas med andra ingredienser, t.ex. socker, vaniljsocker och i vissa fall mjölk. Ingredienserna värms så de blir flytande men än är det inte klart. Massan är fortfarande kornig, för att den ska gå att äta måste den hållas flytande och röras om i flera dagar. Ju längre chokladen rörs om desto högre kvalité får den. När chokladen är jämn hälls den i formar för att stelna! Klart!



Tyvärr används ofta barnarbete för odling av kakaofrukterna. För att ta ställning mot detta kan du köpa så kallad Fair Trade choklad.


Leta efter choklad med det här märket på så kan du vara säker på att de som tillverkat chokladen har blivit rättvist behandlade.

Cloettas Fair Trade choklad.                            Anthon Bergs choklad är också
                                                                     Fair Trade märkt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0