Chokladens historia
För ungefär tusen år sedan upptäcktes kakaobönan i Centralamerika. Vem som upptäckte den och hur dess speciella egenskaper upptäcktes är det ingen som säkert vet. I området levde vid den tiden aztekerna, mayaindianerna och andra indianfolk. Mayaindianernas köpmän fraktade olika varor, däribland kakobönan, till New Mexico och El Salvador. Då kakaobönorna betraktades som väldigt värdefulla kunde de byta till sig nästan vad som helst.
I mesoamerika rostade och torkade man kakaobönor för att mala dem och framställa en kornig massa som blev en slags kakaodryck. Man provade sig fram och smaksatte massan med bland annat olika kryddor, vanilj, pepparfrukter, honung eller majsmjöl. Färgämnen var också något som testades för att få fram olika egenskaper. Till slut formades massan till små block som man lät stelna, när man sedan ville ha drycken blandade man ett block med varmt eller kallt vatten.
År 1502 var Christoffer Columbus den första europén som provade kakaodycken som Mayaindianerna tillverkade. Varken han eller hans mannar uppskattade den, men tog ändå med sig kakaobönor till det spanska hovet. Och på så sätt kom de först till Europa. Dock visste ingen riktigt hur man skulle tillreda dem visades inget större intresse.
När några spanska nunnor någon gång mellan år 1530 och 1540 upptäckte att kakaodrycken blev godare om man tillsatte socker och vanilj började den dock uppskattas i Europa på allvar. Hur man tillredde kakaodrycken hölls hemlig i många år och spanjorerna lyckades även hålla ett handelsmonopol för kakaobönorna från sina amerikanska kolonier i nästan 100 år. På så sätt kunde inte kolonierna själva sälja dem till andra länder. År 1606 upphörde dock monopolet och andra europeiska länder kunde få tillgång till bönorna för egen tillverkning av choklad utan att gå via Spanien. Det blev känt att drycken var hälsofrämjande och hade stärkande effekter.
Efter ca 300 år började chokladen få den karaktär som den har idag. Det experimenterades mycket med att man bland annat tillsatte vetemjöl, majsmjöl och havremjöl. Chokladen var vid den här tiden endast till för att drickas och det var alltså ingen ätchoklad som vi har idag.
År 1828 blev det dock ändring på det, då Coenraad van Houten uppfann något som revolutionerade chokladindustrin, nämligen en hydraulisk press. Med den pressade man bort fett och kakaosmör. Han upptäckte även andra processer som förbättrade chokladen och som gjorde att man kunde ta tillvara bättre på kakaobönan.
Chokladkakor och chokladpraliner som vi äter idag är över 150 år gammal. I Sverige debuterade den fabriksmässiga tillverkningen av dessa år 1872 i Malmö, i och med de schweiziska bröderna Cloettas Ång-Choklad-Fabrik. Mjölkchokladen som är så populär här uppfanns av en annan schweizare, nämligen Henri Nestlé. På senare tid har intresset för den mörka chokladen med högra kakaohalt ökat och därför har även den utvecklats.
Källa:http://www.chokladkultur.se/historik.htm