Recept från Chokladkvällen

Här kommer recept på allt vi tillagade under chokladkvällen.


Varm choklad



För två personer
2 msk kakao
1 msk strösocker
1 dl vispgrädde
4 dl mjölk

Häll kakao och socker i en kastrull. Häll på vispgrädde.
Vispa till en jämn smet. Inga kakaoklumpar ska synas till.
Vispa ner mjölken.
Sätt på plattan och värm upp till önskad temperatur. Chokladen behöver inte värmas tills den kokar utan det räcker bara att den blir så varm som du vill ha den.
OBS! Eftersom det är mjölk i så var försiktig och lämna inte kastrullen själv för då finns det risk att det kokar över.
Servera direkt. Häll upp i koppar och vill man ha extra festligt, lägg på en klick vispgrädde och sikta kakao över.


Baileyspraliner



2 dl vispgrädde
350 gram mörk choklad (till tryffeln)
350 gram vit choklad (till skalet)
3/4 dl Baileys (fungerar även med någon annan likör som du gillar)
100 gram vit choklad (till doppning)

Temperera (värm till ca. 40 grader) den vita chokladen och gör femkronorstora plattor med en spritspåse.

Smält den mörka chokladen. Koka upp grädden och slå den över den smälta mörka chokladen. Tillsätt spriten och rör ordentligt. Vänta en stund till tryffeln har svalnat till en något tjockare konsistens.





När tryffeln stelnat, spritsa en rosett på en vit chokladplatta och lägg ytterligare en platta ovanpå. Pressa samman plattorna och doppa pralinerna i vit smält choklad.  

Nu har du färdiga goda Baileyspraliner!


Chokladmousse med digistivekex

300 gram mörk eller ljus choklad
500 gram grädde

Smält chokladen till ca 50 grader. Vispa upp grädden lätt och rör ner lite grädde i taget i den smälta chokladen. OBS! Viktigt att ta mycket lite i taget annars finns det en risk att moussen skär sig!
Fyll i ett glas och låt svalna i kylskåp till ca 10-12 grader.


Vi har lagt ett krossat digistivekex i botten på serveringsglasen


Blandar choklad och grädde. Försiktigt!


Spritsar i moussen i glasen så det blir riktigt snyggt!

Chokladdoppade jordgubbar och bananer

Bananer
Jordgubbar
ca. 200 gram mörk choklad

Skiva bananer och jordgubbar till önskad storlek.
Smält den mörka chokladen.
Dags att doppa!
Låt svalna.





Hallontryfflar

1-2 dl hallon
0,75 dl mellangrädde
200 gram mörk choklad
1 msk smör
lite kakao till dekoration

Tryck hallonen genom en sil så att kärnorna kommer bort. Det ska bli 2 msk puré. Koka upp grädden, lägg i chokladbitar och smör och smält på svag värme. Blanda i hallonpurén.
Låt chokladsmeten stelna till lite i kylen ca 45 minuter. Spritsa eller klicka smeten i knäck- eller ischokladformar. Strö på lite kakao. Ställ i kylen till de stelnat helt, ca 2 timmar.
Förvara sedan svalt i en burk med lock.



Chokladbräck

200-400 gram mörk choklad, beroende på hur mycket chokladbräck du vill göra.
Torkad frukt
Nötter

Smält den mörka chokladen. Bre ut den på en plåt med smörgåspapper på. Strö över nötter och torkad frukt. Låt chokladbräcken stelna i kylen. När den stelnat ska du ta loss smörgåspappret och bryta bräcken i den storlek du vill ha. Förvara svalt.



Chokladtoppar med Baileyssmak

Det här är helt enkelt den tryffel som blev kvar när vi gjorde baileyspralinerna.
Här är receptet på enbart tryffeln

2 dl vispgrädde
350 gram mörk choklad
3/4 dl Baileys eller annan likör

Smält chokladen. Koka upp grädden och slå den över den smälta chokladen. Häll i spriten och rör om. Vänta tills tryffeln har svalnat något. Häll i tryffeln i en spritspåse och spritsa små rosetter på ett smörgåspapper. Låt svalna och förvara dem sedan svalt.


MUMS!
 

Kommentarer
Postat av: Filippa

Som sagt, Baileyspralinerna var grymt goda! Skulle vara värt att testa på att göra dom själv hehe. Vi har lite frågestund på vår tjockisblogg så in i fråga :D

2012-03-13 @ 23:20:23
URL: http://springtjockis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0